maandag 14 januari 2013

The Ozzies over wat een natie zijn mag

Op the homepage van The Economist een fantastisch audio-interview met
father-daughter writing team Amoz Oz and Fania Oz-Salzberger about the unique and enduring relationship between texts and Jewish culture.

Ze betogen dat joods-zijn niet zozeer met land of geloof te maken heeft, maar met de traditie van omgang met tekst, en de specifieke mentaliteit die daaruit voortvloeit. Als liefhebber van het geschreven woord mag ik dit graag horen! Ik ben overigens overtuigd dat er iets gelijkaardigs bestaat voor de Nederlandstaligen. Een gemeenschappelijke mentaliteit die meest uitgekristalliseerd wordt in Max Havelaar.

Het is geweldig deze twee auteurs over de grondslagen van een natie te horen praten in een tijdgewricht waarin het debat in Vlaanderen zich verengt tot een competitie om ter domste aanval op de N-VA.
Ik hoop ooit mensen zo warm te horen praten over hun liefde voor de Nederlandse taal en de Nederlandse teksttraditie als deze twee moderne zionisten, in de mate dat dit mogelijk zou zijn. Men mag beginnen met op te merken dat Vlaanderen en Nederland op vele vlakken een geheel kunnen vormen.